Kulinarna przygoda ze smakami Turcji
118Bogactwo kuchni tureckiej, pełnej aromatów i składników jest tak duże, że bez trudu każdy może w niej znaleźć coś dla siebie, coś pysznego. Bo któż nie słyszał o kebabie, baklawie, czy chałwie. W tą wyjątkową i smaczną podróż uczestników warsztatów zabrała sołtys, Adriana Król-Popiel, a jej przewodniczkami były Ferda i Senem.
31 marca sala przy ul. Raszyńskiej 34 zamieniła się w jedną, wielką kuchnię, w której unosiły się zapachy przygotowywanej sarmy, kisir i gözleme. Na początek uczestnicy rozpoczęli gotowanie od sarmy, czyli liści winogron faszerowanych ryżem i mięsem. Co ciekawe danie to można również przygotować z liści winogron, które rosną w naszych ogrodach. Wystarczy je tylko wcześniej zamarynować i jak znalazł, gdy przyjdzie nam ochota na sarmę. Doskonały dodatkiem do sarmy była kisir. Ta popularna w Turcji sałatka składa się z kaszy bulgur, natki pietruszki i przecieru pomidorowego. Ostatnią potrawą, którą przygotowali uczestnicy warsztatów w Michałowicach było gözleme, czyli potrawa o kształcie oka. Gözleme to nic innego, jak ciasto nadziewane szpinakiem i serem smażone na metalowej płycie bez tłuszczu.
Wszystkie potrawy wyszły palce lizać, a warsztaty zakończyła wspólna biesiada, na której oprócz dań przygotowanych przez warsztatowiczów, znalazła się również niespodzianka od Ferdy i Senem, a była nią baklawa.
Jak pokazały niedzielne warsztaty dania kuchni tureckiej nie są bardzo skomplikowane, a ich bazą, podobnie jak w innych kuchniach świata są świeże i dobrej jakości składniki.
Warsztaty kuchni tureckiej zostały sfinansowane z funduszu sołeckiego sołectwa Michałowice.