Kulinarne warsztaty dla dzieci
503Mimo, iż dopiero, co rozpoczęły się ferie zimowe, na warsztaty przybyła spora grupa przyszłych mistrzów kuchni. Warsztaty zostały zorganizowane przez sołectwo Michałowice, a poprowadziła je pani Joanna Sikora. Sobotnie spotkanie było już drugim z serii warsztatów, a ich tematem przewodnim był kolor biały, czyli produkty z nabiału.
Zanim jednak dzieci przystąpiły do przyrządzenia swoich dań, zgodnie ruszyły umyć rączki. Zasady higieny obowiązują wszystkich i wszędzie.
Wszyscy uczestnicy byli bardzo aktywni, a w trakcie warsztatów nauczyli się wielu ważnych rzeczy takich jak: Co jest zdrowe? Co może być smaczne? Skąd się bierze mleko, śmietana i ser oraz jak bardzo ważne są dla naszych organizmów. Dzieci dowiedziały się również jak powstają produkty z nabiału.
Wykorzystując swoje manualne umiejętności, samodzielnie przygotowały pasty serowe – pomidorową z oliwkami oraz paprykową. Tylko czasem potrzebowały niewielkiej pomocy pani Joanny i rodziców. Dzieci bardzo sprytnie rozgniatały ser, kroiły pomidory, oliwki, paprykę i bazylię, a także czosnek. Własnoręcznie mieszały i ucierały wszystkie składniki na pastę.
Dzieciaki spisały się rewelacyjnie i w ciągu półtorej godziny udało im się zrobić wszystko to, co miały zaplanowane. Oczywiście wszystkie dania były przepyszne i każdy mógł zabrać przygotowaną przez siebie pastę do domu – na drugie śniadanie.
Warsztaty przebiegały w myśl zasady - uczyć bawiąc. Ta formuła doskonale sprawdziła się w zainspirowaniu dzieci do kuchennych eksperymentów. To cudowne doświadczenie i wspaniała zabawa dla najmłodszych mieszkańców Michałowic, czego dowodem były uśmiechnięte buzie.
Warsztaty zostały zorganizowane przez sołtys, Adriannę Król-Popiel oraz sfinansowane z funduszu sołeckiego.