Warsztaty kulinarne dla dzieci z Opaczy-Kolonii
309Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż, więc i temat prowadzonych przez panią Joannę Sikorę- Wołkow warsztatów był z nimi związany, to „Świąteczne zwierzątka”.
Podstawą do przygotowania zwierzątek było jajko, które jak wiadomo w kulturze chrześcijańskiej jest jednym z symboli świąt Wielkanocnych.
Stanowiska przygotowane, rączki umyte, instrukcje przekazane, więc nie pozostaje nic innego jak rozpocząć prace. Przygotowanie swoich potraw dzieci rozpoczęły od obrania jaj z łupin, które w niektórych przypadkach okazały się dość oporne i wymagały drobnej pomocy pani Joanny.
Do przygotowania jakże radosnych i smacznych świątecznych zwierzątek, oprócz ugotowanych na twardo jaj, dzieci wykorzystały również majonez, rzodkiewkę, pomidorki, sałatę, kiełki, szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Wszystkie dzieci wykazały się wyjątkowymi umiejętnościami manualnymi i bardzo sprawnie realizowały kolejne zadania związane z przygotowaniem efektownych potraw. Naturalnie, jak to w kuchni zdarzały się także momenty, kiedy coś nie wychodziło, a to nie tak przekrojone lub za bardzo przycięte. Nie zniechęcało to jednak dzieci do podejmowania kolejnej próby, a „nieudane” produkty bardzo szybko znikały w ustach. Ponieważ jak się okazało, dzisiejsze produkty, z których przygotowywane były świąteczne zwierzaki były tymi ulubionymi przez dzieci, co czasem zaskakiwało samych rodziców.
Trzeba też dodać, iż bez wyjątku dzieciaki wykazywały się szczególną pieczołowitością w dbaniu o choćby najdrobniejszy szczegół w swoich potrawach.
Z pewnością podanie jaj podczas wielkanocnego śniadania w nieco innej formie niż tradycyjna, np. jako: muchomorki, myszki lub jeżyki ożywią nasze świąteczne stoły i wprowadzą trochę smacznej, dziecięcej radości.
Na zakończenie wszystkie dzieci zabrały ze sobą przygotowane przez siebie smaczne „Świąteczne zwierzątka” oraz zasianą rzeżuchę.
Warsztaty zostały sfinansowane z funduszu sołeckiego.