Wielkie gotowanie w Michałowicach
435Choć w kalendarzu luty, a za oknem, gdzie nie gdzie leży śnieg i temperatura w pobliżu 0⁰ C, to w sali przy ul Raszyńskiej 34 gorąco jak w słonecznej Italii. Wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych, które dla najmłodszych mieszkańców wspólnie zorganizowała sołtys Michałowic-Wsi i Zarząd Osiedla Michałowice.
Tematem warsztatów była kuchnia włoska, która ściągnęła, 17 lutego, do sali przy Raszyńskiej blisko czterdzieścioro młodych osób, chętnych do poznania tajników jednej z najsmaczniejszych kuchni świata.
Na kuchennych stołach pojawiają się mąka, jaja, drobno posiekane zioła i przyprawy oraz woda i wałki. Czas przygotować najpyszniejszy makaron na świecie. Oczywiście, jak przystało na profesjonalnych kucharzy, wszystko rozpoczyna się od umycia rąk i przygotowania stanowiska pracy.
Warsztaty prowadzi Joanna Mentel z „Dzieciaki w formie”, która swoją energię błyskawicznie przenosi na uczestników warsztatów i powiedzenie „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, w tym przypadku jest zupełnie nietrafione. Wszyscy chętnie podwijają rękawy i zagniatają ciasto, z którego już za chwilę powstają: tagliatelle, farfalle i łazanki.
Mała ciekawostka. Makarony, a dokładniej pasta – bo tak jest nazywany makaron we Włoszech, to dla Włochów narodowa tożsamość, która jest równie ważna jak hymn, flaga czy język, a może nawet najważniejsza.
Praca wre i na stołach pojawiają się przygotowane przez uczestników makarony. Sporo tego, więc trzeba tylko odpowiednio zapakować swoje pyszności, aby ugotować je w domu lub też wysuszyć do późniejszego przygotowania jednego z włoskich dań makaronowych.
Kuchnia włoska rozpoczęła cykl warsztatów kulinarnych, które potrwają do końca czerwca, tak więc okazji dla najmłodszych do odkrywania magicznego świata jedzenia i kuchni z pewnością nie zabraknie.
Warsztaty finansowane są z funduszu sołeckiego Michałowic-Wsi i osiedla Michałowice.
Zobacz także
(sobota, 5 października, godz. 16.00).
(sobota, 16 marca, godz. 11.00).
(sobota, 7 października, godz. 16.00).