Wyhoduj własny kompost
54Urząd Gminy Michałowice wspólnie z fundacją "KIM" przygotował serię wykładów o kompostowaniu, które odbyły się w Komorowie, Nowej Wsi, Opaczy-Kolonii i Regułach. Prowadzący opowiadał o swojej drodze od piaszczystej działki o powierzchni 2000 metrów do żyznego ogrodu stworzonego siłami natury z rzeczy uważanych za odpadki i z reguły wywożonych z posesji: liści, zrębków drewna, trawy i innych odpadów domowych i ogrodowych.
Kluczem do sukcesu jest umiejętne kompostowanie odpadów. Na wykładzie można się było dowiedzieć, jak dobierać skład pryzmy kompostowej, jak reagować na zjawiska pożądane i niepożądane w pryzmie kompostowej oraz jak odróżnić jedne od drugich. Było też kilka słów o hodowaniu dżdżownic, produkcji ekologicznego nawozu humusowego i wyborze kompostownika.
Prowadzący pokazywał na żywo „produkty” swojej pryzmy kompostowej – można było dotknąć i powąchać zarówno substraty, jak i gotowy kompost o intensywnym zapachu mokrego lasu.
Prowadzący pokazywał, że nie ma odpadów roślinnych, których trzeba się pozbyć z działki. Nawet na niechciane liście orzecha włoskiego jest dobry sposób – trzeba je po prostu pryzmować w ogrodzie pod drzewem, a gdy flora i fauna przerobi je na kompost użyć do wzmocnienia roślin, którym orzech nie straszny, np. porzeczek i agrestu.
Ostatnie z cyklu majowych spotkań odbędzie się 30 maja w świetlicy na Wiejskiej w Regułach. Warto przyjść, posłuchać (powąchać) i zadać pytania.
Zobacz także





(startujemy 27 kwietnia, godz. 17.15)

