Zdrowe i smaczne - warsztaty kulinarne w Komorowie
160Warsztaty prowadzi Anna Sołowiow, która zajmuje się propagowaniem zdrowego stylu życia, a w tym wyrabianiem dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży, ale też ludzi dorosłych.
Na pierwszych warsztatach zorganizowanych w siedzibie Dziennego Domu Seniora w Komorowie, przy ulicy Ceglanej Anna Sołowiow zaproponowała spotkanie, które zatytułowała "Odczarować owsiankę". Było dedykowane dzieciom, a podczas spotkania wspólnie z uczestnikami Anna Sołowiow robiła granola. Dzieci mieszały różne gatunki płatków, były płatki zbożowe: owsiane, żytnie, orkiszowe i inne. Następnie dokładały dodatki: orzechy, daktyle, wiórki kokosowe, pestki dyni i czekoladę. Do tego dodawały kilka łyżek miodu. Zadaniem dzieci było w domu upiec tę mieszankę. Granola to jeden z lepszych pomysłów na pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie. Podczas spotkania dzieci robiły również kule mocy owsiankowo-daktylowe.
A oto przepisz na kule mocy:
Składniki: pół szklanki posiekanych orzechów (dowolne), pół szklanki daktyli (namoczone wcześniej w ciepłej wodzie), pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów, 2-4 łyżki miodu, jedna średnia marchewka (należy zetrzeć ją na drobnej oczkach tarki), pół szklanki płatków owsianych, jedna trzecia szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżki cynamonu. Do obtoczenia: kakao, wiórki, sezam.
Pierwszą porcję orzechów, daktyle i płatki owsiane blendujemy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie. Bierzemy porcję do ręki i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Smacznego!
Drugie spotkanie zatytułowane było Warzywa i owoce nie muszą być nudne i niesmaczne, czyli przepisy na kolorowe i smaczne przekąski dla dzieci. Podczas drugiego spotkania dzieci robiły kolorowe i smaczne, a przede wszystkim zdrowe przekąski warzywno-owocowe.
W trakcie warsztatów dzieci wykonywały wszystkie zadanie z wielkim zaangażowaniem i determinacją. Jedno jest pewne, dużo się nauczyły! Warsztaty organizują członkowie Zarządu Osiedla Komorów. Warsztatami Kulinarnymi zajmuje się Łucja Talandziewicz. Finansowane są z funduszu Osiedla Komorów, zgodnie z głosowaniem mieszkańców.