18.12.2010 00:00

W Pęcicach
WIGILIA W SZCZEGÓLNYM MIEJSCU

39
17 grudnia, w świetlicy w Pęcicach odbyło się spotkanie opłatkowe; w szczególnym miejscu: w budynku dawnej szkoły, gdzie obok znajduje się zabytkowy kościół oraz park i pałac (nazywany dworem polskim).

Pierwszy życzenia złożył przewodniczący Rady Gminy Michałowice Paweł Rajski. Powiedział m.in.: - Tu, do Pęcic chrześcijaństwo dotarło wcześniej, niż została stoczona bitwa pod Grunwaldem. Podziękował mieszkańcom, że głosowali na niego – został wybrany radnym z okręgu wyborczego, do którego należą Pęcice.

Honory gospodarza pełnił sołtys Pęcic Waldemar Widlicki, który życzył: – zdrowych, ciepłych, pogodnych świąt Bożego Narodzenia, samych sukcesów w nowym roku.

- Powiedziano tu tyle ciepłych słów – stwierdził wójt gminy Michałowice Krzysztof Grabka, więc ja krótko od siebie i pracowników urzędu życzę wam i waszym rodzinom: miłych, spokojnych świąt; optymizmu, by przyszły rok był zdecydowanie lepszy od tego.

Ks. Grzegorz Jasiński – proboszcz parafii pw. Świętych Piotra i Pawła w Pęcicach pomodlił się, złożył życzenia, opowiedział o Betlejem, do którego idziemy na Boże Narodzenie. Zaintonował kolędę „Bóg się rodzi”. Po czym uczestnicy spotkania przełamali się opłatkiem.

Przy suto zastawionych stołach mieszkańcy Pęcic m.in. wspominali dawne i nowsze czasy, np. że uczęszczali do szkoły, w której teraz mieści się świetlica; o okolicach itp.

Wigilijne potrawy przygotowały: Krystyna Olszak, Zofia Tomas, Barbara Więch i Janina Wojalska. Tydzień wcześniej ustaliły, co ugotują, usmażą i upieką. Zrobiły to w swoich domach. 17 grudnia rozpoczęły przygotowania w kuchni przy świetlicy dwie godziny przed rozpoczęciem Wigilii.

Kolację wigilijną rozpoczęło pojawienie się na stołach barszczu z uszkami. (Grzyby zebrane zostały w okolicach Pęcic). Nie mogło oczywiście zabraknąć smażonego karpia; wiadomo, musiał być z pęcickich stawów. Ustawiono półmiski z: pierogami (pierogi z grzybami i kapustą), bigosem. Listę najbardziej tradycyjnych potraw dopełnił kompot z suszek – owoce zebrano we własnych sadach. Należy też wymienić inne pyszne potrawy: karpia w galarecie, rybę po grecku, śledzie w oleju i po żydowsku, sałatki, salsę, a z ciast: makowiec, sernik i jabłecznik.

Typowo pęcicką potrawą była „sałatka Zosi z brokułem”. Oto jej składniki: brokuły, pomidor, jajko, majonez.

* * *
W historycznych okolicach, w atmosferze staropolskiej tradycji, przy tradycyjnie przygotowanych potrawach miło upłynął wigilijny wieczór.

Autor: Stanisław Szałapak
Opublikowany przez: Stanisław Szałapak
Podobne tematy: wigilia

Zobacz także